Ωκυτοκίνη, το μυστικό των συνεργάσιμων σκύλων!

To μυστικό γιατί κάποιοι σκύλοι είναι πιο φιλικοί, πιο συνεργάσιμοι και έχουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες υπάρχει και ακούει στο όνομα ωκυτοκίνη!

Αυτό απέδειξαν Σουηδοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Linköping με επικεφαλής τον Dr Per Jensen και την Mia Persson,(PhD student at Linköping University's Department of Physics, Chemistry and Biology)

Η έρευνα βασίστηκε στην κινητοποίηση του σκύλου να "ζητήσει βοήθεια" από τους ανθρώπους.

"Πρώτα διδάξαμε τους σκύλους να ανοίγουν ένα καπάκι από κουτί ώστε να πάρουν την λιχουδιά τους. Στην συνέχεια όμως κλείναμε πολύ καλά το καπάκι και χρονομετρούσαμε πόση ώρα θα τους πάρει." δήλωσε η Mia Persson.

Oι ερευνητές αύξησαν τα επίπεδα ωκυτοκίνης στο αίμα των σκύλων ψεκάζοντας την ορμόνης στην μύτη τους. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν πως οι σκύλοι με μια συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή του υποδοχέα αντιδρούσαν πιο έντονα στο σπρέι της ωκυτοκίνης σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. 
Η τάση τους να προσεγγίσουν τον ιδιοκτήτη τους για βοήθεια αυξανόταν όταν λάμβαναν το σπρέι με την ωκυτοκίνη σε σύγκριση με όταν λάμβαναν σπρέι με αλατόνερο.

Η έρευνα βοήθησε τους επιστήμονες να κατανοήσουν πως άλλαξαν οι σκύλοι στο πέρασμα των χιλιάδων χρόνων. Αναλύοντας γενετικό υλικό από 21 λύκους παρατήρησαν την ίδια γενετική αλλαγή σε κάποιους εξ αυτών. 
Η Mia Persson πιστεύει πως " τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι επέλεγαν λύκους με ικανότητα συνεργασίας και στην συνέχεια τους εξέτρεφαν.
Τέλος ο καθηγητής Dr Per Jensen υποστηρίζει "Η ωκυτοκίνη είναι σημαντική για την κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων. Έχουμε παρόμοιες παραλλαγές στα γονίδια αυτού του ορμονικού συστήματος με τους σκύλους. Η μελέτη της συμπεριφοράς των σκύλων μπορεί να μας βοηθήσει στην κατανόηση του εαυτού μας και μακροπρόθεσμα να συμβάλει στη γνώση σχετικά με διαταραχές στην κοινωνική λειτουργικότητα".

Συγκλονιστικό θα πω εγώ. Κλείνοντας το άρθρο θα κάνω και ένα σχόλιο...Ακόμη υπάρχουν άνθρωποι, ιδιοκτήτες και εκπαιδευτές που θεωρούν τον σκύλο λύκο. Ή πιστεύουν στο σπάσιμο του "τσαμπουκά", να του δείξω εγώ ποιος είναι ο αρχηγός κλπ... Αποτέλεσμα αυτής της φιλοσοφίας είναι η παντελώς λάθος προσέγγιση τόσο από εκπαιδευτικής πλευράς όσο και συναισθηματικής απέναντι σε ένα ζώο με κοινωνικές δεξιότητες, συναισθηματική ωριμότητα και αντίληψη.
Ντροπή!

Βιογραφικό σημείωμα

 • Βιογραφικό σημείωμα

  19 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ,ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ

  Oνομάζομαι Βασίλης Μπορομπόκας, γεννήθηκα στην Αθήνα το 1977 και από "σπόρος" αγάπησα πολύ τα ζώα και ειδικότερα τους σκύλους. Αυτή ήταν άλλωστε η φυσιολογική εξέλιξη μου καθώς μέχρι τα 14 ζούσα σε κτήμα με σκύλους, γάτες, κότες, κουνέλια, κατσίκες και πρόβατα και έμαθα από πρώτο χέρι να συμβιώνω μαζί τους και να τα φροντίζω. Το '99 ξεκίνησα δειλά-δειλά τις πρώτες μου εκπαιδεύσεις σαν βοηθός εκπαιδευτής. Μου ήταν ξεκάθαρο πως ήθελα να ασχοληθώ με αυτό το επάγγελμα. Δουλειά είχα... Στρωμένη, οικογενειακή, καλοπληρωμενη και με προοπτική. Δε με γέμισε ποτέ όμως... Το μυαλό μου ήταν μόνο στους σκύλους.

  Έτσι, όσο περνούσε ο καιρός, μου γινόταν όλο και πιο έντονο το ότι θέλω να είμαι μαζί τους.

  Μου ήταν πολύ καθαρό. Τα αγαπώ και για αυτό θέλω να δουλεύω μαζί τους. Αυτή ήταν μια εύκολη και συνειδητοποιημενη σκέψη σε πρώτο επίπεδο. Λογική προσέγγιση θα έλεγα.

  Όσο μεγαλώνω όμως, καταλαβαίνω ότι πέρα από το προφανές, ο λόγος που ήθελα και θέλω να είμαι μαζί τους, είναι γιατί με κρατούν σε ψυχική ισορροπία. Γιατί νιώθω γεμάτος ωραία συναισθήματα και γιατί μαζί τους, βγάζω μπροστά τα καλύτερα κομμάτια του εαυτού μου... Αγάπη, υπομονή, κατανόηση, εξυπνάδα, αυτοπεποίθηση, ηρεμία, αποφασιστικοτητα, χιούμορ, υπευθυνότητα. Με θεραπεύουν νομίζω...

  Ολο αυτό ξέρω πως δούλεψε υποσυνείδητα. Δηλαδή, ο εαυτός μου με έσπρωξε αθόρυβα προς μια κατεύθυνση για να μπορώ να είμαι καλά, να αισθάνομαι καλά.

  Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι τους. Η αγάπη και ο σεβασμός λοιπόν, είναι τα λιγότερα που μπορώ να τους προσφέρω απλόχερα.

  Διαβάστε περισσότερα...

Είπαν για εμάς

istorioules

Σε αυτή τη σελίδα έχω "ανεβάσει" μερικά κείμενα τα οποία έγραψαν και υπέγραψαν με το ονοματεπώνυμο τους, οι άνθρωποι που με εμπιστεύτηκαν για να εκπαιδεύσω τους σκύλους τους. Μέσα από τα λόγια τους κέρδισα την αναγνώριση αλλά και την εκτίμηση τους για τις υπηρεσίες μου. Τα θεωρώ πιο σημαντικά ακόμη και από τα πτυχία και τις πιστοποιήσεις μου, γιατί αυτή αυτή πιστεύω ότι είναι άλλωστε και η ουσία της εκπαίδευσης, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνομαι... Να καταφέρνω να αλλάζω προς το καλύτερο την σχέση των ανθρώπων με τους σκύλους τους.

Τι καλύτερο και ομορφότερο από το να αναγνωρίζεται η δουλειά και η βοήθεια που παρείχες;

Καλή ανάγνωση...

Διαβάστε περισσότερα...

 

Βρείτε μας στο Facebook

Powered by InfoTime