To μυστικό γιατί κάποιοι σκύλοι είναι πιο φιλικοί, πιο συνεργάσιμοι και έχουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες υπάρχει και ακούει στο όνομα ωκυτοκίνη!
Αυτό απέδειξαν Σουηδοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Linköping με επικεφαλής τον Dr Per Jensen και την Mia Persson,(PhD student at Linköping University’s Department of Physics, Chemistry and Biology)
Η έρευνα βασίστηκε στην κινητοποίηση του σκύλου να “ζητήσει βοήθεια” από τους ανθρώπους.
“Πρώτα διδάξαμε τους σκύλους να ανοίγουν ένα καπάκι από κουτί ώστε να πάρουν την λιχουδιά τους. Στην συνέχεια όμως κλείναμε πολύ καλά το καπάκι και χρονομετρούσαμε πόση ώρα θα τους πάρει.” δήλωσε η Mia Persson.
Oι ερευνητές αύξησαν τα επίπεδα ωκυτοκίνης στο αίμα των σκύλων ψεκάζοντας την ορμόνης στην μύτη τους. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν πως οι σκύλοι με μια συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή του υποδοχέα αντιδρούσαν πιο έντονα στο σπρέι της ωκυτοκίνης σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.
Η τάση τους να προσεγγίσουν τον ιδιοκτήτη τους για βοήθεια αυξανόταν όταν λάμβαναν το σπρέι με την ωκυτοκίνη σε σύγκριση με όταν λάμβαναν σπρέι με αλατόνερο.
Η έρευνα βοήθησε τους επιστήμονες να κατανοήσουν πως άλλαξαν οι σκύλοι στο πέρασμα των χιλιάδων χρόνων. Αναλύοντας γενετικό υλικό από 21 λύκους παρατήρησαν την ίδια γενετική αλλαγή σε κάποιους εξ αυτών.
Η Mia Persson πιστεύει πως ” τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι επέλεγαν λύκους με ικανότητα συνεργασίας και στην συνέχεια τους εξέτρεφαν.
Τέλος ο καθηγητής Dr Per Jensen υποστηρίζει “Η ωκυτοκίνη είναι σημαντική για την κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων. Έχουμε παρόμοιες παραλλαγές στα γονίδια αυτού του ορμονικού συστήματος με τους σκύλους. Η μελέτη της συμπεριφοράς των σκύλων μπορεί να μας βοηθήσει στην κατανόηση του εαυτού μας και μακροπρόθεσμα να συμβάλει στη γνώση σχετικά με διαταραχές στην κοινωνική λειτουργικότητα”.
Συγκλονιστικό θα πω εγώ. Κλείνοντας το άρθρο θα κάνω και ένα σχόλιο…Ακόμη υπάρχουν άνθρωποι, ιδιοκτήτες και εκπαιδευτές που θεωρούν τον σκύλο λύκο. Ή πιστεύουν στο σπάσιμο του “τσαμπουκά”, να του δείξω εγώ ποιος είναι ο αρχηγός κλπ… Αποτέλεσμα αυτής της φιλοσοφίας είναι η παντελώς λάθος προσέγγιση τόσο από εκπαιδευτικής πλευράς όσο και συναισθηματικής απέναντι σε ένα ζώο με κοινωνικές δεξιότητες, συναισθηματική ωριμότητα και αντίληψη.
Ντροπή!