ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ…
Κατ΄αρχήν επειδή ζούμε στην Ελλάδα όπου ως γνωστόν είσαι ότι δηλώσεις, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά… Για αρχή καλό είναι να βεβαιωθείτε πως ο εκπαιδευτής που πρόκειται να συνεργαστείτε είναι όντως πραγματικός εκπαιδευτής και δεν παριστάνει ανά περίπτωση τον “ειδικό”…Πρέπει λοιπόν να έχει κάνει τα βασικά και αυτονόητα όπως :
Nα έχει νόμιμα έγγραφα και πιστοποιητικά! Δηλαδή να έχει κάνει την απαραίτητη έναρξη στην Δ.Ο.Υ, να είναι εγγεγραμμένος στον Ο.Α.Ε.Ε και στο επαγγελματικό επιμελητήριο, να έχει θεωρήσει μπλοκ αποδείξεων (σφραγίδες, βιβλία κλπ) και ότι τέλος πάντων πρέπει να κάνει ένας σωστός και νόμιμος επαγγελματίας όχι ένας αρπακολλατζής . Πράγματα που σε άλλες χώρες θεωρούνται τα αυτονόητα δηλαδή…
Ακόμη σημαντικό είναι να έχει εμπειρία και προϋπηρεσία στην εκπαίδευση (καθώς τα λόγια διαφέρουν πολύ από την πράξη και το αποτέλεσμα),να ξέρει τη δουλειά του για να μπορεί να βελτιώσει και όχι να χειροτερέψει την κατάσταση. Επίσης απαραίτητο είναι να είναι πιστοποιημένος από σοβαρούς, επίσημους και αναγνωρισμένους φορείς, να είναι πτυχιούχος, και πάνω απ όλα φιλόζωος. Να ενημερώνεται μέσω ταξιδιών στο εξωτερικό για όλες τις νέες εξελίξεις και να μη μένει προσκολλημένος σε ξεπερασμένες και αναποτελεσματικές θεωρίες.
Αρκετοί άνθρωποι ρωτούν και εκπλήσσονται που η εκπαίδευση σκύλων είναι το επάγγελμα μου και όχι πάρεργο,χόμπι ή κάτι που κάνω τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα για να συμπληρώσω το εισόδημα μου. Και αυτό γίνεται γιατί δεν υπάρχουν στεγανά,απαιτήσεις και προϋποθέσεις με αποτέλεσμα ο καθείς να δηλώνει ότι γουστάρει…
Τέλος καλό είναι να έχετε κατά νου ορισμένα στοιχεία όπως :
-Να συζητήσετε, να βάλετε πλάνο και στόχο στην εκπαίδευση χωρίς να πάτε στα κουτουρού.
-Μάθετε από τον περίγυρο σας φίλους,γνωστούς,κτηνίατρο κλπ αν τον ξέρουν και τι έχουν ακούσει για την ποιότητα των υπηρεσιών του.
-Ρωτήστε για το βιογραφικό του και ζητείστε πιστοποιήσεις, προϋπηρεσία,εμπειρία κλπ.
-Ελέγξτε την εκπαίδευση και ζητείστε να παρακολουθείτε και να συμμετέχετε.
-Τσεκάρετε αν είναι μεταδοτικός,βοηθητικός και επεξηγηματικός ώστε να σας μαθαίνει και να σας μεταδίδει σωστά τις πληροφορίες.
-Να είναι απόφοιτος Σχολών,Σεμιναρίων και workshops και όχι κάποιος αυτοδίδακτος που έμαθε από έναν γνωστό του γνωστού…
-Να είναι έμπειρος και να εμπνέει εμπιστοσύνη.
-Να αξιολογεί το σκύλο, το χαρακτήρα αλλά και τις δικές σας ανάγκες.
-Να επικοινωνεί μαζί σας και να σας ενημερώνει για όποια απορία έχετε.
-Να έχει φιλοζωική κουλτούρα και να προστατεύει τον σκύλο σας.
-Να έχει γνώσεις ώστε να καταφέρει να βοηθήσει το σκύλο αλλά και εσάς.
Βασίλης Μπορομπόκας
Επαγγελματίας εκπαιδευτής
Σύμβουλος συμπεριφοράς
Μέλος IACP, IAABC