Που είναι το λουρί σου?
Αυτή είναι ίσως η καλύτερη ερώτηση που μπορείς να απευθύνεις σε έναν σκύλο.
Ο λόγος? Πολύ απλός, λουρί=βόλτα!
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται για αυτό και όταν πάρουμε το κουταβάκι στο σπίτι καλό είναι
σιγά-σιγά να του συστήσουμε το λουρί. Επειδή οι σκύλοι από τη φύση τους δεν μπορούν αμέσως να ρυθμίσουν το βήμα τους και το τέμπο τους με τον ρυθμό που τους δίνουμε, μπορούμε απλά να βάλουμε το λουράκι στον σκύλο και να τον ακολουθούμε (ακόμη και μέσα στο σπίτι) ώστε να συνηθίσει την νέα κατάσταση ή ακόμη να τον αφήσουμε να περιφέρεται με αυτό για να το συνηθίσει.
Σταδιακά μάθετε στο κουτάβι να φοράει το λουράκι και να επιβραβεύεται (με μια λιχουδιά) ώστε να το συνδέσει με κάτι καλό. Μερικά σκυλάκια όταν είναι μικρά ενδέχεται να μη θέλουν το λουρί γιατί φοβούνται και το “έξω” με ότι αυτό συνεπάγεται(αυτοκίνητα,ήχοι,σκύλοι κλπ). Επομένως ταυτίζοντας το λουρί με μια νοστιμιά, σταδιακά μαθαίνουν ότι το λουρί φέρνει ωραία πράγματα.
Τα κουτάβια συνήθως δαγκώνουν το λουρί ή το “πιάνουν” με τα πόδια τους και πέφτουν κάτω. Ακόμη πολλές φορές στρογγυλοκάθονται και αρνούνται πεισματικά να ξεκουνήσουν. Μια καλή συμβουλή είναι να τους φοράτε συχνά (και ας το δαγκώνουν) το λουράκι κατά τη διάρκεια της μέρας ώστε να το συνηθίσουν και να το αποσυνδέσουν από αυτό που τους ενοχλεί.Επίσης προσπαθήστε να μάθετε στον σκύλο για αρχή, να περπατά στη μια πλευρά και όχι να πηγαίνει αριστερά-δεξιά,πίσω-μπροστά καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να το πατήσετε ή ακόμη να μπερδευτείτε και να πέσετε.
Για τους μεγαλύτερους σκύλους τώρα, καλό είναι να μην τους τσιτώνουμε (αν γενικά τραβάνε στη βόλτα) λέγοντας τους τον τίτλο του άρθρου…και αυτό γιατί ήδη με το που μας βλέπουν να ετοιμαζόμαστε για βόλτα είναι “τρελαμένοι”, ας μην τους αποτρελάνουμε εντελώς.
Επίσης μπορούμε να διδάσκουμε τις εντολές στο σκύλο μας on-leash, δηλαδή με το λουρί, ώστε να συνδέουν το λουρί και με όρια και όχι μόνο με την βόλτα ή το παιχνίδι.
Επειδή λοιπόν το λουρί σηματοδοτεί τη βόλτα, ρυθμίζουμε τη συμπεριφορά μας και τον τρόπο που το παρουσιάζουμε στο σκύλο αναλόγως με το πως αισθάνεται για το “έξω”. Είναι ντροπαλός ή φοβισμένος ? Τον ενισχύουμε με επιβράβευση (λιχουδιά, χάδια, κλπ), το φοράμε λίγο και σταδιακά. Είναι τσιτωμένος και υπερδραστήριος? Του ζητάμε να κάτσει, περπατάμε ήρεμα μαζί του και αποφεύγουμε να τον “κουρδίζουμε”.
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη