Βασίλης Μπορομπόκας

Εκπαιδευτής Σκύλων

Oνομάζομαι Βασίλης Μπορομπόκας, γεννήθηκα στην Αθήνα το 1977 και από “σπόρος” αγάπησα πολύ τα ζώα και ειδικότερα τους σκύλους. Αυτή ήταν άλλωστε η φυσιολογική εξέλιξη μου καθώς μέχρι τα 14 ζούσα σε κτήμα με σκύλους, γάτες, κότες, κουνέλια, κατσίκες και πρόβατα και έμαθα από πρώτο χέρι να συμβιώνω μαζί τους και να τα φροντίζω.

Το ’99 ξεκίνησα δειλά-δειλά τις πρώτες μου εκπαιδεύσεις σαν βοηθός εκπαιδευτής. Μου ήταν ξεκάθαρο πως ήθελα να ασχοληθώ με αυτό το επάγγελμα. Δουλειά είχα… Στρωμένη, οικογενειακή, καλοπληρωμενη και με προοπτική. Δε με γέμισε ποτέ όμως… Το μυαλό μου ήταν μόνο στους σκύλους.

Έτσι, όσο περνούσε ο καιρός, μου γινόταν όλο και πιο έντονο το ότι θέλω να είμαι μαζί τους.

Μου ήταν πολύ καθαρό. Τα αγαπώ και για αυτό θέλω να δουλεύω μαζί τους. Αυτή ήταν μια εύκολη και συνειδητοποιημένη σκέψη σε πρώτο επίπεδο. Λογική προσέγγιση θα έλεγα.

Όσο μεγαλώνω όμως, καταλαβαίνω ότι πέρα από το προφανές, ο λόγος που ήθελα και θέλω να είμαι μαζί τους, είναι γιατί με κρατούν σε ψυχική ισορροπία. Γιατί νιώθω γεμάτος ωραία συναισθήματα και γιατί μαζί τους, βγάζω μπροστά τα καλύτερα κομμάτια του εαυτού μου… Αγάπη, υπομονή, κατανόηση, εξυπνάδα, αυτοπεποίθηση, ηρεμία, αποφασιστικότητα, χιούμορ, υπευθυνότητα. Με θεραπεύουν νομίζω…

Όλο αυτό ξέρω πως δούλεψε υποσυνείδητα. Δηλαδή, ο εαυτός μου με έσπρωξε αθόρυβα προς μια κατεύθυνση για να μπορώ να είμαι καλά, να αισθάνομαι καλά.

Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι τους. Η αγάπη και ο σεβασμός λοιπόν, είναι τα λιγότερα που μπορώ να τους προσφέρω απλόχερα.

Σε όλη την πορεία μου μέχρι σήμερα είχα την τιμή, την χαρά και την ευλογία να δουλέψω και να συνεργαστώ από κοντά με μερικούς από τους σπουδαιότερους ανθρώπους της Εκπαίδευσης, Συμπεριφοράς και Επιστήμης των Ζώων. Ο Dr. Ian Dunbar, ο Gerd Kohler, η Debby Kay, η Suzanne Clothier, o Bart Bellon, o Mauro Bragagnini, o Robert Grigic, η Julia Paterson, o Chirag Pattel, η Greetje Veneboor, η Debby Van Doggen, ο Paulo Incontri, η Sandra Tigerlind και πολλοί ακόμη σημαντικοί Δάσκαλοι και συνάδελφοι. Άνθρωποι από Αγγλία, Πολωνία, Γερμανία, Κροατία, Ιταλία, ΗΠΑ, Σουηδία, Ολλανδία…

Ταξίδεψα οχτώ φορές στο εξωτερικό για να μετεκπαιδευτώ σε συγκεκριμένα κομμάτια της εκπαίδευσης σκύλων, ενώ είμαι ο μοναδικός πιστοποιημένος Diabetic Alert Dog Trainer στην χώρα μας. Οι σχολές που με πιστοποίησαν στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι το Institut fur Mensch-Hund-Kommunikation (Germany) και το Super Sniffer for Medical Alert Dog (USA). Μάλιστα οι δύο Δάσκαλοι μου, με επιπλέον έγγραφα τους βεβαίωσαν για την επάρκεια, την αρτιότητα και τις γνώσεις μου, ώστε να μπορέσει η σκύλα μου να είναι ένα ολοκληρωμένο Service Dog.

Πέρα από αυτά όμως, είμαι νόμιμος/επαγγελματίας εκπαιδευτής με μεγάλη εμπειρία καθώς κάθε χρόνο βλέπω εκατοντάδες σκύλους διαφορετικών φυλών, ηλικιών, χαρακτήρων. Με ξεχωριστά θέματα και επομένως διαφορετικούς τρόπους εκπαιδευτικής προσέγγισης. Είμαι εκπαιδευτής της πράξης, του ρεαλισμού και του αποτελέσματος. Αποφεύγω τα βαρύγδουπα κλισέ του πληκτρολογίου και τις γενικόλογες συμβουλές εκ του ασφαλούς. Εκπαιδεύω σκύλους σε ρεαλιστικές και καθημερινές συνθήκες. Αληθινά σκυλιά, πραγματικών ανθρώπων.

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΜΟΥ.

Δεν υπάρχει εκπαίδευση χωρίς συνεχή εξέλιξη και μετεκπαίδευση…

-Τον Οκτώβριο του 2012 ταξίδεψα στην Σκωτία για σεμινάρια και επισκέψεις σε επίσημους φορείς. (Scotish RSPCA)

– Στις αρχές του Οκτωβρίου του 2013 ταξίδεψα στην Ολλανδία στην πόλη Κamerik και παρακολούθησα σεμινάριο -workshop του κορυφαίου εκπαιδευτή και ειδικού στην συμπεριφορά σκύλων Dr.Ian Dunbar! O Dr.Ian Dunbar είναι ένας εκ των πρώτων ειδικών που εισήγαγαν από την δεκαετία του ΄70 στην εκπαίδευση την επιβράβευση, ενώ οι μελέτες του ανέδειξαν την εκπαίδευση σκύλων σε επιστήμη. Ως κύρια θέματα αναπτύχθηκαν τεκμηριωμένες, επιστημονικές και ταυτόχρονα λειτουργικές τεχνικές για την εκπαίδευση. Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτές από όλη την Ευρώπη.

-Τον Απρίλιο του 2014 ταξίδεψα στην Κροατία και εκπαιδεύτηκα απο τον Robert Grgic. O Robert είναι εκπαιδευτής αστυνομικών και στρατιωτικών σκύλων. Από τους καλύτερους Ευρωπαίους στο είδος του, καθώς πολλά από τα σκυλιά του δίνονται σε όλη την υφήλιο. Η εκπαίδευση ήταν ατομική και είχε ως αντικείμενο τεχνικές σε καθήκοντα ασφαλείας.

-Toν Σεπτέμβριο του 2014 βρέθηκα στην Θεσ/νίκη στον χώρο της Drive Unlimited και παρακολούθησα το εκπ.σεμινάριο-workshop του Βέλγου Βart Bellon. O Bellon είναι ένας εξαιρετικός εκπαιδευτής αθλητικών και εργασιακών σκύλων, εκπαιδευτής χειριστών και πάνω απ’ όλα βαθύς γνώστης της φύσης του σκύλου.

-Tον Απρίλιο του 2015 ταξίδεψα στην Γερμανία όπου εκπαιδεύτηκα στην σχολή του Gerd Kohler. Η βάση της επιμόρφωσης μου αφορούσε το κομμάτι του Scent training (imprinting and determination of odour) δηλαδή στην εκπαίδευση όσφρησης, αποτύπωσης και προσδιορισμού της οσμής. Τα μαθήματα που πήρα ήταν personal, υπό τον κ.Gerd Kohler, ενός εκ των κορυφαίων Γερμανών εκπαιδευτών και δασκάλων. Η ύλη ήταν βασισμένη στις τεχνικές, στις γνώσεις και στην εμπειρία της σχολής του. Παράλληλα μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω στην πράξη με αρκετούς και διαφορετικούς σκύλους σε Γερμανικές πόλεις (Schrembek,Wesel,Bricht,)στην περιοχή της Βεστφαλίας. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης μου στην Γερμανία, παρακολούθησα επίσης σεμινάριο/workshop, το οποίο διοργανώθηκε από το “Tierheilpraxis” στην πόλη Wesel, με θέμα την γλώσσα του σώματος των σκύλων και τους τρόπους επικοινωνίας τους, με τίτλο “Die Korpersprache der Hunde”.

-Toν Αύγουστο του 2015 άρχισα την συνεργασία μου σε θέματα εκπαίδευσης με την Ολλανδέζα εκπαιδεύτρια Greetje Veneboer, μαζί με την οποία διοργάνωσα στην Αθήνα για ένα workshop σχετικά με την εκπαίδευση όσφρησης (scent training).

– Tον Νοέμβριο του 2015 ταξίδεψα στην Ρώμη προσκεκλημένος από την Αμερικανίδα συνάδελφο Debby Kay, ίσως την καλύτερη εκπαιδεύτρια παγκοσμίως, στο κομμάτι του medical and scent training. Το σεμινάριο είχε ως αντικείμενο τεχνικές και μεθόδους βασισμένες στην εμπειρία των 40 χρόνων και πλέον της Debby Kay. Η Δασκάλα μου μάλιστα , μου πρότεινε κατί το εξαιρετικά τιμητικό, να είμαι ο εκπαιδευτής και εκπρόσωπος της στην Νότια Ευρώπη.

-Tον Νοέμβριο του 2017 ταξίδεψα στην Πολωνία για το “ANIMAL TRAINING METHODS 2017” οπού συμμετείχαν μερικοί από τους κορυφαίους παγκοσμίως στον χώρο της Επιστήμης των Ζώων, oπως ο Chirag Patel (σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδευτής, pets, exotic, zoo and laboratory animals), η Suzanne Clothier (πασίγνωστη εκπαιδεύτρια και συγγραφέας) και η Julia Robertson (expert in canine physiology). Επίσης συμμετείχαν Πολωνοί καθηγητές του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.

-Τον Δεκέμβριο του 2018 ταξίδεψα στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στην μαγική πόλη Μπρίζ, όπου δούλεψα και συνεργάστηκα με τον Βέλγο συνάδελφο Phillipe Dhont. Εργαστήκαμε σε συγκεκριμένες τεχνικές βασικής υπακοής και κοινωνικοποιήσης. Επίσης είχα την ευκαιρία να δουλέψω personal εκπαίδευση με σκύλους και πελάτες του Phillipe.

-Τον Μαϊο του 2019 ταξίδεψα στην Στοκχόλμη οπού παρακολουθησα το σεμινάριο K9 NOSEWORK SHELTER PROGRAM της εξαιρετικής Αμερικανίδας εκπαιδευτριας Jill Marie Ό Brien. H συγκεκριμένη δασκάλα είναι μια εκ των κορυφαίων παγκοσμίως στο κομμάτι της εκπαίδευσης που αφορά στην όσφρηση.

-Τον Φεβρουάριο του 2022 παρακολούθησα σεμινάριο/workshop στο κομμάτι του Scent Detection Training υπό τον Florian Schneider, έναν εξαιρετικό Αυστριακό συνάδελφο και δάσκαλο.

– Τον Σεπτέμβριο του 2022 παρακολούθησα το εξαιρετικο σεμινάριο του “Αγρύπνους”,  ΚΑΡΠΑ και πρώτες βοήθειες στον σκύλο και την γάτα. Οι εξετάσεις μου έδωσαν το πιστοποιητικό το οποίο έχει 2 έτη ισχύ και είναι υπο την εποπτεία Αμερικάνικου φορέα εκπαίδευσης.

-Τον Απρίλιο του 2023 ταξίδεψα για ένατη φορά στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Συναντήθηκα με τον εξαιρετικό φίλο και δάσκαλο Robert Grigc, επισκέφθηκα ένα από τα καλύτερα εκτροφεία Labrador στην κεντρική Ευρώπη, του κ Zeljko Hemman, ενώ τέλος είχα την χαρά να παρακολουθήσω την πρόεδρο του Κ9 Νosework Hvratska, κ Αna Jurevic στον χώρο της Σχολής τους.

-Τον Ιούνιο του 2023 βρέθηκα στο Durbuy του Βελγίου για σχεδόν μια βδομάδα. Παρακολούθησα το workshop Top Coach Seminar του Phillippe Dhont και είχα την ευκαιρία να εργαστώ 12 ώρες την ημέρα σε νέα πεδία, γνώσεις και τεχνικές. Στο σεμινάριο παραβρέθηκαν ακόμη πέντε συνάδελφοι από το Βέλγιο και την Ολλανδία όπου δουλέψαμε μαζί ως ομάδα και αποκομίσαμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΜΟΥ.

Κάθε χρόνο και ένα βήμα επιπλέον…

– Το 2008 αποφάσισα να εμπλουτίσω την τότε 9χρονη εμπειρία και παρακολούθησα τη σχολή εκπαιδευτών “S.T.Academy“, όπου ειδικεύτηκα στη θετική εκπαίδευση σκύλων και σε θέματα συμπεριφοράς τους. Ο κύκλος ολοκληρώθηκε με την απόκτηση του διπλώματος μου τον Οκτώβριο του 2009, ενώ την ίδια χρονιά επίσης δημιούργησα την ιστοσελίδα μου www.happydogs.gr.

– To 2011 ολοκλήρωσα με επιτυχία έναν κύκλο σπουδών σε θέματα βασικής υπακοής(dog΄s obedience)και συμπεριφοράς στο “Animal Communication Institute of USA” όπου πήρα το πτυχίο μου τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

– Το 2012 έγινα δεκτός ως επίσημο μέλος (professional member P-4855) στην Διεθνή Ένωση Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Σκύλων – “Ιnternational Association of Canine Professionals” (Ι.Α.C.P)

-Το 2013 ολοκλήρωσα την εργασία μου στον Αμερικάνικο Οργανισμό Εκπαίδευσης και Πρόληψης, ” D.O.S “. Tο σεμινάριο “Smart At Work” είχε αντικείμενο την πρόληψη και την ασφάλεια στην εργασία. Η ύλη αφορούσε στη “γλώσσα” του σώματος των σκύλων, στην εκτίμηση και παρατήρηση στοιχείων και στην ασφαλή δράση. Η εργασία ολοκληρώθηκε με τις εξετάσεις και την απόκτηση του πτυχίου.

– Toν Σεπτέμβριο του 2013 είχα την τιμή και την χαρά να δεχθώ προσωπική πρόταση από την Camilla Fletcher για να ταξιδέψω στο Devon της Αγγλίας και συγκεκριμένα στο Wolf Centre του πασίγνωστου εκπαιδευτή από τις εκπομπές στο Animal Planet και Νational Geographic, Shaun Ellis και λίγες ημέρες αργότερα δέχτηκα ενημέρωση από την Ιταλίδα Daniella Cardillio-Greendogs (εκπαιδεύτρια και διαπιστευμένη από την διάσημη εκπαιδεύτρια Victoria Stilwell) για τα σεμινάρια της στην Ιταλία.

– Επίσης λίγες ημέρες αργότερα αποφοίτησα και πήρα το πτυχίο μου από το Τμήμα “Dog Psychology”. H ολοκλήρωση του online τμήματος προϋπέθετε την παρακολούθηση 12 μαθημάτων όπως, Mind of a dog,Dog personality, Social behaviors, Dog sense, Fearful dogs,etc. Το μάθημα βρίσκεται υπό την εποπτεία και την εξουσιοδότηση του ” International Association for Continuing Education & Training” (I.A.C.E.T). 

– Τον Άυγουστο του 2013 ολοκλήρωσα γραπτώς τις εξετάσεις μου στο Τμήμα “Αdvanced Dog Training” από τον ίδιο φορέα (Ι.Α.C.E.T)και πήρα το πτυχίο μου με τελική βαθμολογία (final grade 94%). Kάποια απο τα μαθήματα ήταν history of dog training,dog intelligence,advanced commands,etc.

– Ακόμη το 2013 συμμετείχα στην εκπαιδευτική έρευνα με τίτλο “Role Delineation Survey” του I.A.A.B.C που είχε ως σκοπό τον προσδιορισμό, την ανάπτυξη και τη βελτίωση των καθηκόντων και των γνώσεων που απαιτούνται για το επάγγελμα των Εκπαιδευτών σκύλων αλλά και των Συμβούλων συμπεριφοράς. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε απο τo Certification Council for Professionals Dog Trainers (C.C.P.D.T) δηλαδή από το Συμβούλιο Πιστοποιήσης Επαγγελματιών Εκπαιδευτών.

– Τον Νοέμβριο του 2015, ζητήθηκε η συνεισφορά μου στο πρόγραμμα “GIVE ME PAW”, το οποίο στην χώρα μας γίνεται υπό την εποπτεία της κτηνιάτρου κυρίας Σταθοπούλου. Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την Ελλάδα, καθώς ο στόχος είναι να βοηθηθούν και να περνούν καλύτερα μαθητές οι οποίοι διαβάζουν βιβλία σε σκύλους. Για το πρόγραμμα έχω μιλήσει 2 φορές στον ALPHA TV και μια στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

– Τον Σεπτέμβριο του 2016 ανακοίνωσα μέσω της σελίδας μου (και δύο συνεντεύξεων) την θετική εξέλιξη στην εκπαίδευσης της σκύλας μου, Sugar, ως Σκύλου Ειδοποίησης Διαβήτη(diabetic alert dog). Μια δύσκολη διαδικασία, ένας εκπαιδευτικός μαραθώνιος όπου εφαρμόζω στην πράξη ότι έμαθα στις εκπαιδεύσεις μου στο εξωτερικό. Η Sugar είναι το πρώτο σκυλί που μπορεί να ειδοποιήσει Διαβητικό τύπου 1 ( την σύζυγο μου) για επερχόμενη υπογλυκαιμία. Η ιστορία της Sugar πηρέ τεράστια έκταση και δημοσιότητα, κάτι που δεν φανταζόμουν ποτέ, ενώ ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους.

– Τον  Φεβρουάριο του 2017 εκπαίδευσα τον πρώτο κωφό σκύλο στην καριέρα μου. Η γυναίκα ήρθε με τον σκύλο της από την Σαντορίνη στην Αθήνα και η όλη διαδικασία πήγε εξαιρετικά. Μια πολύ συγκινητική και ιδιαίτερη εκπαίδευση.

– Τον Οκτώβριο του 2017 δέχτηκα με μεγάλη χαρά δύο διεθνείς πιστοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γερμανία αναφορικά με την επάρκεια μου ως εξιδεικευμένου εκπαιδευτή Σκύλων Ειδοποίησης Διαβήτη. Η εξέλιξη αυτή άνοιξε το δρόμο, ώστε η Sugar να γίνει το πρώτο αναγνωρισμένο diabetic alert service dog στην χώρα μας.

– Το 2017 άρχισα να δέχομαι προτάσεις απο Σχολεία, Παιδικούς Σταθμούς , Νηπιαγωγεία, (St Cathrines School, Carousel, Αυγουλεα-Λιναρδατου, Πολκα-Φροελεν, Εκπαιδευτηρια Παγουλατου-Βλαχου)  για να ενημερώνω τα παιδιά για την ασφαλή προσέγγιση και τα οφέλη της παρουσίας του σκύλου. Εννοείται πως δεχόμουν και δέχομαι πάντοτε με μεγάλη χαρά να παραβρίσκομαι και να μιλάω αμισθί σε τέτοιες εκδηλώσεις. Ως πατέρας ενός 7χρονου είμαι ευαισθητοποιημένος και θέλω να βοηθώ όσο μπορώ.

– Στα τέλη του 2017 ξεκίνησα εκπαίδευση σε ένα θηλυκό Dalmacian, οπού στόχος της εκπαιδευτικής διαδικασίας ήταν να εργαστεί σε γηροκομείο ως pet therapy dog. H διαδικασία βασίστηκε στην θετική εκπαίδευση, στην εφαρμογή των εντολών σε σύνθετα, την εξοικείωση με τους χώρους του οικου ευγηρίας. Μια συγκινητική και όμορφη προσπάθεια.

– Τον Φεβρουάριο του 2018 εκπαίδευσα τον πρώτο μου μαθητή μέσω personal μαθημάτων αλλά και αρκετής πρακτικής . Έδωσα πολύ μεγάλη βάση στην καθημερινή, ρεαλιστική και φιλοζωική προσέγγιση ώστε να αποφοιτήσει με τα καλύτερα εφόδια.

-Τον Μάρτιο του 2018 ξεκίνησα την εκπαίδευση κουταβιού Labrador για να εργαστεί ως diabetic alert dog. Ο σκύλος είναι ενός εξαιρετικού φίλου ο οποίος έχει Διαβήτη τύπου 1.

– Τον Οκτώβριο του 2018 ξεκίνησα την εκπαίδευση των δυο εκπαιδευόμενων μαθητων μου στο “Happydogs school and education centre.”

– Τον Νοέμβριο του 2018 η σκύλα μου Sugar, έγινε το ΠΡΩΤΟ ΣΚΥΛΙ στην Ελλάδα που βρέθηκε σε Ιατρικό Συνέδριο προσκεκλημένη από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Σακχαρώδη Διαβήτη στην Θεσσαλονίκη. Επίσης είναι ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΥΛΟΣ στην ιστορία του Makedonia Palace που έγινε δεκτός και έμεινε στο Ξενοδοχείο, συν του ότι πέταξε με την AEGEAN AIRLINES ως το ΠΡΩΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ Diabetic Alert Dog στην χώρα μας.

-Τον Νοέμβριο του 2018 δέχτηκα πρόσκληση από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να παρεβρεθώ σε Ημερίδα για τα οφέλη της παρουσίας ενός σκύλου. Λόγω υποχρεώσεων η παρουσία μου έγινε μέσω video.

-Τον Μαϊο του 2019 ανεβήκαμε με την σύζυγο μου και την σκύλα μας, την Sugar, στην σκηνή του TEDX auAthens2019 οπού ξεδιπλώσαμε την ιστορία του πρώτου Diabetic Alert Dog στην Ελλάδα.

-Το Φθινόπωρο του 2019 δέχτηκα δύο εξαιρετικά τιμητικές προτάσεις! Η πρώτη να ταξιδέψω στην Ρώμη για να εκπαιδεύσω Ιταλούς εκπαιδευτές (Meravigliosa vita da cani) και η δεύτερη να συμμετάσχω σε Πανευρωπαικη Έρευνα στην Αυστρία.

Το καλοκαίρι του 2021 δημιούργησα την Σχολή Εκπαίδευσης HAPPYDOGS EDUCATION CENTER, οπου εκπαιδεύω τη νέα γενιά εκπαιδευτών σκύλων.

-Τον Μάρτιο του 2022 αποφοίτησε η πρώτη “φουρνιά” των εκπαιδευτών μου από το HAPPYDOGS EDUCATION CENTER FOR DOG TRAINERS.

-Λίγες ημέρες αργότερα ξεκίνησε η 2η τάξη των εκπαιδευτών μου την πορεία της στο HAPPYDOGS EDUCATION CENTER.

-Tον Μάιο του 2022 βρεθήκαμε σε δράση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ELPEN οπου ενημερώσαμε μικρούς και μεγάλους για ποικίλα θέματα που αφορούν στους σκύλους.

-Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησα την 3η τάξη των εκπαιδευτών μου.

– Τον Οκτώβριο του 2022 δέχτηκα πρόταση από τον Αντιδήμαρχο Ν.Ηρακλείου, κύριο Δημητρόπουλο, να αναλάβω την καμπάνια ενημέρωσης εκ μέρους του Δήμου σε όλα τα Δημοτικά σχολεία της περιοχής.

– Τον ίδιο μήνα είχα την χαρά και την τιμή να δώσω τα πιστοποιητικά στους εκπαιδευτές του 2ου τμήματος της Σχολής μου.

Tον Μάρτιο του 2023 ξεκίνησε το 4ο τμήμα των εκπαιδευτών.

-Έχω θέσει ως κεντρικό στόχο μου, να ολοκληρώσω το πρώτο μου “σκυλοβιβλίο” εντός του 2023. Θα αφορά σε πρακτικές συμβουλές, στην εμπειρία μου, αλλά και σε τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες.

– Επίσης διατηρώ επαφή και αλληλογραφία με πρωτοπόρους του χώρου όπως την “World Animals Trainers Association” στην Ιταλία, το “Scottish Kennel Club” και το “Scottish SPCA” στη Μ.Βρετανία, το “Doggo-Netherlands” στην Ολλανδία, το “Ιnternational Association of Canine Professionals”, το “Ιnternational Association of Animal Behavior Consultants”, το “American Kennel Club” και το “Dog Οn Safe”στις Ην.Πολιτείες.

– Φροντίζω να ενημερώνομαι συνεχώς με νέες έρευνες και μελέτες, βιβλιογραφία από το εξωτερικό, newsletters από έγκυρα sites, ενημερώσεις από έμπειρους κτηνιάτρους και σεμινάρια, όπως το σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο Αττικό Νοσοκομείο Ζώων αλλά και ημερίδες όπως στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αναφορικά με τα αδέσποτα και την εφαρμογή του νόμου 4039/12. Επίσης διατηρώ τακτική επαφή μέσω e-mails και skype meetings με εκπαιδευτές του αντικειμένου μου από Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ολλανδία.

– Oι σπουδές μου είναι αναγνωρισμένες και εγκεκριμένες από τους εγκυρότερους παγκόσμιους φορείς οπως – Τhe Kennel Club, Institute of Animal Care, International Society of Animal Professionals, International Association of Animal Behavior Consultants. Τέλος έχω συμμετάσχει εθελοντικά σε πρόγραμμα εκπαιδεύσεων και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών βοηθώντας οικογένειες από το εξωτερικό (Γερμανία, Ελβετία) οι οποίες έχουν υιοθετήσει αδέσποτους σκύλους από την χώρα μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΕ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

Προωθώντας την φιλοζωία με σοβαρότητα και ευαισθησία…

Ενδεικτικά αναφέρω, την κ. Επτακοίλη (Καθημερινή – ΕΡΤ ) την κ. Γερμανού (Αlpha Tv –Epsilon TV), την κ. Αλιμπέρτη (ΑΝΤ1) τον κ.Τράγκα (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1FM), τον κ.Φραντζεσκάκη (Κυριακάτικη Καθημερινή), τον κ.Σούκα (STAR-WEBTV), τον κ.Νταλατάριοφ (GAZZETA.GR), την κα.Καραμολέγκου (DOGGRIN.GR), την κα.Μπάλαρη (ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94FM), την κα.Βεργιώτη (STAR.GR), την κ.Δημητριάδη (LIFO), την κ.Θεολογίτου (POPAGANDA), τον κ. Κιούση (LIVEMEDIA), τον κ. Αναστασιαδη (ΣΚΑΙ 92.6FM), τηνκ. Γκιοσμά (Κυριακάτικη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ) , τον κ. Ανδριανοπουλο (DOCUMENTO) ενώ δεκάδες sites, περιοδικά και free press εφημερίδες έχουν αναδημοσιεύσει συνεντεύξεις μου και άρθρα μου. Επίσης πολλά μέσα ενημέρωσης επίσης έχουν ζητήσει τη συνδρομή μου ως αρθρογράφου (LIFO, Bark, Mybestfriend, Doggrin, i-porta, Κατοικίδια εν δράσει κλπ.) Έχω μιλήσει σε δελτία ειδήσεων και σε ενημερωτικές εκπομπές (ΑΝΤ1, ΕΡΤ, ΟPEN, ΑLPHA, ΣΚΑΙ TV, ACTION24, ΣΚΑΙ 100.3 FM, ΕΡΤ3 ) για θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση σκύλων και σε συμβουλευτική.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ο στόχος μου είναι να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ τους ανθρώπους και τους σκύλους να ζουν καλύτερα αλλά και να προωθήσω μια νέα φιλοζωική προσέγγιση στην εκπαίδευση. Θέλω επίσης να αλλάξω την πεποίθηση που έχει περάσει στον περισσότερο κόσμο, πως ο σκύλος πρέπει να τις φάει για να μάθει, πως τα κουτάβια δεν εκπαιδεύονται και το ότι η εκπαίδευση είναι ένα πανάκριβο σπορ…

Υ.Γ Ότι καταφέρνω, κερδίζω, μαθαίνω είναι αφιερωμένο στα αδέρφια μου, τα αγαπημένα μου σκυλιά. Τον Σπαϊκ, τον Βύρωνα, την Κούκλα, την Βανίλια, τον Λάκη, τη Σόνια και τον Μιχαλάκη, που με βλέπουν από ψηλά. Σας ευχαριστώ για ότι μου μάθατε και σας αγαπώ πολύ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΡΟΜΠΟΚΑΣ

-Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων

-Ο μοναδικός εξιδεικευμένος Diabetic Alert Trainer στην Ελλάδα

-Certified Professional Dog Trainer

-6979 11 40 39

+30 6979 114 039

info@happydogs.gr

YouTube