Sugar, ο πρώτος σκύλος ειδοποίησης διαβήτη στην χώρα μας

Blog

Η “ΑΓΝΩΣΤΗ” SUGAR ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ…

Με μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και ευθύνη σας παρουσιάζω την Sugar ή αλλιώς τον πρώτο Σκύλο Ειδοποιήσεως Διαβήτη στη χώρα μας (Diabetic Alert Dog) !!!

Πολλοί, οι περισσότεροι μάλλον, δεν έχετε την παραμικρή ιδέα τι είναι αυτό που μόλις διαβάσατε ή για το ότι εκπαίδευα αθόρυβα και μεθοδικά την σκύλα μου για έναν περίπου χρόνο πίσω από τις… κουρτίνες. Ενώ για σχεδόν 3,5 χρόνια είχα ρίξει το βάρος μου στην εκμάθηση αυτής της ενδιαφέρουσας εκπαίδευσης.

Θέλω να υπογραμμίσω πως πολύ συνειδητοποιημένα επέλεξα να μην το επικοινωνήσω καθόλου, σε γνωστούς, sites, facebook, συνεντεύξεις, καθώς η εκπαίδευση εντοπισμού της υπογλυκαιμίας ή της υπεργλυκαιμίας ενός Διαβητικού είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή υπόθεση.

Το ήξερε η οικογένεια μου, οι εκπαιδευτές μου από το εξωτερικό και λίγοι φίλοι και πελάτες μου…

Ο κύριος λόγος ήταν ότι δοκίμαζα (και δοκιμάζω) για πρώτη φορά τις δυνάμεις μου σε αυτό το πεδίο εκπαίδευσης ήθελα να βεβαιωθώ ότι όλα θα πήγαιναν βάσει του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου εκπαίδευσης που ακολουθούσα (Εφάρμοσα την φιλοσοφία, τεχνογνωσία και οδηγίες μιας Γερμανικής και μιας Αμερικάνικης Σχολής με ειδίκευση στο συγκεκριμένο κομμάτι.)

Ο πρώτος στόχος o οποίος παραμένει, ήταν να καταφέρω να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου, τόσο απλά….

Την αφορμή να εκπαιδεύσω τη Sugar (της οποίας το όνομα μόνο τυχαίο δεν είναι όπως άλλωστε και η φυλή που επέλεξα για αυτή τη δουλειά) μου έδωσε η ξαφνική είδηση πριν από πέντε χρόνια, πως ένα πολύ στενό αγαπημένο, συγγενικό μου πρόσωπο διαγνώστηκε με Διαβήτη Τύπου 1.

Εκεί λοιπόν μου μπήκε η ιδέα και άρχισα σιγά-σιγά να το ψάχνω…

Με βιβλία, επιστημονικές έρευνες, μελέτες, άρθρα, ψάξιμο, ατελείωτο διάβασμα, ανταλλαγές αμέτρητων emails και πολύ πρακτική. Πραγματοποίησα δεκάδες τηλεφωνήματα και skype meetings με Αμερικανούς συναδέλφους στην αρχή…

Ταξίδεψα για την συγκεκριμένη μετεκπαίδευση στην Γερμανία το 2015 και την Ιταλία το 2016, ενώ διατηρώ επιπλέον επικοινωνία με συναδέλφους από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία. Δούλεψα και έμαθα δίπλα στους κορυφαίους, ενώ από τον Απρίλιο του 2015 είμαι ήδη πιστοποιημένος Εκπαιδευτής “Diabetic Alert Dog Trainer”.

Επιστρέφοντας από όλα αυτά τα ταξίδια και την μοναδική συλλογή εμπειριών, γνώσης και τεχνικών, έψαξα να βρω ένα εξαιρετικό κουτάβι Labrador ώστε να ξεκινήσω την εκπαίδευση στην πράξη. Αυτή ήταν η μικρούλα Sugar, η Ζαχαρένια μας!

Εννοείται πως στην αρχή υπήρχε η υποστήριξη των δασκάλων μου μέσω διαδικτύου, με τα συναισθήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Αγωνία, χαρά, αμφιβολία, κόπωση, ικανοποίηση… Η συγκεκριμένη εκπαίδευση είναι αληθινός Μαραθώνιος συναισθημάτων. Όμως η αισιοδοξία που αισθανόμουν όταν με επιβράβευαν με τα καλύτερα λόγια για τα videos με την εξέλιξη της Sugar που τους έστελνα, με κρατούσαν δυνατό.

Ο σκοπός και ο πολύ δύσκολος στόχος της εκπαίδευσης είναι να μάθει το σκυλί να ειδοποιεί τον Διαβητικό πριν από την επερχόμενη υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία.

Πώς;

Με την εξαιρετική όσφρηση του… Την ώρα που ο διαβητικός παθαίνει υπογλυκαιμία η μυρωδιά του σώματος και της ανάσας του αλλάζει. Αυτές οι ανεπαίσθητες αλλαγές μπορούν να γίνουν αντιληπτές από την “μαγική μύτη” του σκύλου και με την κατάλληλη εκπαίδευση να καταφέρει να ειδοποιήσει τον άνθρωπο για μια υπογλυκαιμία που πλησιάζει. Θα σας το αναλύσω ενδελεχώς σε νέο κείμενο άλλη φορά.

Εξαιρετική ιδέα και εφαρμόσιμη, ταυτόχρονα όμως δύσκολη…Στις ΗΠΑ η εκπαίδευση αυτού του τύπου είναι πολύ διαδεδομένη, στην Ευρώπη όμως όχι και τόσο.

H εκπαίδευση της Sugar βασίστηκε σε 3 βασικούς πυλώνες:

  1. Βασική υπακοή – Κοινωνικοποίηση – public access work (εκπαίδευση σε πολυσύχναστους χώρους), για αυτό την βλέπατε ασταμάτητα σε Malls, εστιατόρια, cafes, γήπεδα, παιδικές χαρές, Ηλεκτρ. Σταθμούς κλπ.
  2. Εκπαίδευση όσφρησης (scent training – imprinting – discrimination and alerting), τεχνικές ώστε ο σκύλος να αποτυπώσει την οσμή, να την ξεχωρίζει ανάμεσα στις χιλιάδες καθημερινές που μυρίζει και τέλος να ειδοποιεί στην υποψία της.
  3. Εφαρμογή στην πράξη – live alerts (δηλαδή δημιουργούμε καταστάσεις υπογλυκαιμίας μέσω του δείγματος ώστε ο σκύλος να ειδοποιήσει τον διαβητικό)

Κλείνοντας αυτήν την πρώτη παρουσίαση (γρήγορη και περιεκτική) θέλω να πω ότι είμαι πάρα πολύ υπερήφανος! Είναι μια ιστορία που τράβηξε πολύ και ένα δύσκολο στοίχημα που κερδίζεται κάθε μέρα.

Σε αυτή την φάση θα μπορούσα να πω ότι έχω βάλει δύο μελλοντικούς στόχους : ο πρώτος, η δημιουργία των Sugardogs of Greece και ο δεύτερος το εκπαιδευτικό ξεκίνημα Διαβητικών και των σκύλων τους.

Δεν βιάζομαι όμως…Θέλω να νιώθω σίγουρος και σταθερός για τα επόμενα βήματα μου.

Όπως είπα η πρώτη μου έννοια ήταν να εκπαιδεύσω την Sugar, να δω πως μετουσιώνεται σε πράξη η γνώση που έλαβα στο εξωτερικό και να πείσω την Sugar για το έργο που έχει να κάνει. Αυτή η προσπάθεια εννοείται πως συνεχίζεται καθημερινά, το να μπορέσω να βοηθήσω έναν δικό μου άνθρωπο και σιγά-σιγά όσο νιώθω πιο σίγουρος και έτοιμος, να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους.

Η συγκεκριμένη εκπαίδευση είναι σύνθετη, δεν εφησυχάζω, ούτε θεωρώ πως κατέκτησα 100% τον στόχο μου. Θέλει προσπάθεια ακόμη, αλλά αισθάνομαι πια ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο!

Σιγά – σιγά θα ανεβάζω πληροφορίες, υλικό και λεπτομέρειες από την εκπαίδευση που πέρασε η Sugar όλη αυτή την περίοδο.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια τους δασκάλους, κ. Kohler, την κα Κay, και συναδέλφους που με στήριξαν έστω και εξ αποστάσεως όπως η κα Veneboor, ο κ. Smith και ο κ. Ιncontri. Και εννοείται πως με έχει βοηθήσει τρομερά η οικογένεια μου και η Sugar.

Πέρυσι τον Νοέμβριο μια φανταστική δασκάλα μου η κα Kay μου είχε πει βλέποντας τα εκπαιδευτικά videos της Sugar :” Tου χρόνου το σκυλί σου θα είναι ένα εξαιρετικό Diabetic alert dog”. Νομίζω πως είχε δίκιο τελικά…

Υ.Γ. Το ότι η Sugar είναι Labrador δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να εκπαιδευτούν άλλες φυλές ή και ημίαιμοι για την δουλειά. Το γνωστότερο Αμερικάνικο βιβλίο D.A.D training αφορά σε εκπαίδευση ημίαιμου. Ενώ στην Γερμανία ειδικά, δούλεψα με αρκετές φυλές και ημιαιμάκια…

Βασίλης Μπορομπόκας
Εκπαιδευτής σκύλων

Προηγούμενο άρθρο
Μην σταματάς ποτέ!!! ✊❤️
Επόμενο άρθρο
Αποχαιρετώντας τους μαθητές μου

Related Posts

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.