ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ?

Blog

Είναι μακράν το σημαντικότερο εφόδιο που μπορούμε να δώσουμε στον σκύλο μας αν θέλουμε να έχουμε δίπλα μας έναν ισορροπημένο φιλαράκο και σύντροφο. Ένα σκύλο δηλαδή που θα αποτελεί μέρος της ζωής μας σε όσες περισσότερες στιγμές μας. Από τις διακοπές μας, τις βόλτες μας, το να τον έχουμε μαζί με τα παιδιά και τα φιλαράκια τους, με σκύλους, σε καφετέριες, malls, εστιατόρια και όπου τέλος πάντων επιθυμούμε!

Οι ασκήσεις κοινωνικοποίησης πρέπει να ξεκινούν από την πρώτη ημέρα που παίρνουμε τον σκύλο μας. Κυριολεκτικά! Πάντοτε σιγά-σιγά και αναλόγως με την ηλικία του κουταβιού. Καλό είναι τα σενάρια και οι ασκήσεις που ετοιμάζουμε για τον σκύλο να είναι ήπιες και σταδιακές, σαν να δουλεύετε ας πούμε με ένα παιδάκι.
Το τελευταίο που θέλετε είναι να το τρομάξετε και να “κλείσει” ή να δημιουργήσει αρνητικές μνήμες με ένα ερέθισμα ή μια κατάσταση.
Επίσης δεν είναι απαραίτητο να “χάσετε” χρόνο περιμένοντας να τελειώσουν τα εμβόλια του κουταβιού. Πραγματικά δεν βρίσκω τον λόγο…
Ο Dr Ian Dunbar o πρώτος εκπαιδευτής παγκοσμίως – και δάσκαλος μου σε σεμινάρια στην Ολλανδία – που ασχολήθηκε πριν 30-35 χρόνια με την εκπαίδευση κουταβιών κατάλαβε την αξία και την σημασία της έγκαιρης και γρήγορης κοινωνικοποίησης τους. Επίσης η Gwen Bailey στα βιβλία της, μας προμηθεύει με πίνακες ασκήσεων αναλόγως της ηλικίας.
Μπορείτε να κάνετε αρκετές ασκήσεις πριν κάνει το κουτάβι τα απαραίτητα εμβόλια ώστε να αρχίσει τις πρώτες βόλτες του. Πχ πάρτε το αγκαλιά και βγάλτε το βόλτα, εγώ τη Sugar την έβγαζα ακόμη και με τον μάρσιπο που είχαμε για τον γιο μου. Ξέρω πως μπορεί να φαινόμουν κάπως…εκκεντρικός αλλά πραγματικά δεν με ένοιαζε!
Ακόμη μπορείτε να φωνάξετε φίλους σας να το γνωρίσουν, εξοικειώστε το σταδιακά με ήχους και θόρυβο, και δεκάδες ακόμη παραλλαγές ασκήσεων….

MΕ ΣΚΥΛΟΥΣ

Κοινωνικοποίηση κατ αρχήν να ξεκαθαρίσω δεν σημαίνει ότι παίρνω το 2-3-4 μηνών κουτάβι μου και το αφήνω σε ένα πάρκο χωρίς λουρί να “γνωριστεί” με σκύλους. Εκατοντάδες φορές έχω δει κουτάβια φοβισμένα, παγωμένα, ανάσκελα, ή σε μια άκρη του πάρκου για να ξεφύγουν από μεγαλύτερους σκύλους που τα πιέζουν ή τους φέρονται κυριαρχικά.
Σιγά-σιγά με λίγη επιβράβευση πλησιάζουμε τα πιο ήρεμα σκυλιά, στο μέγεθος του και το επαινούμε για τις πρώτες του γνωριμίες. Βέβαια υπάρχουν και εξωστρεφή, κοινωνικά κουτάβια που πολύ γρήγορα κάνουν παρέες, εγώ μιλώ για τα πιο ντροπαλά και “ψαρωμένα”.
Ηρεμία λοιπόν και σταθερότητα. Τώρα, αν δείτε πως τα πηγαίνουν καλά και είναι περιφραγμένος ο χώρος μπορείτε να τα αφήστε να παίξουν. Η άποψη μου είναι πως όσο περισσότερα σκυλιά γνωρίζει σταδιακά, τόσο καλύτερα προετοιμασμένος είναι για το “μετά”. Στατιστικά τα περισσότερα τηλεφωνήματα που δέχομαι έχουν να κάνουν με κακές σχέσεις σκύλων.
Πχ “ο σκύλος μου είναι επιθετικός, νευρικός, φοβικός, ευερέθιστος, ή γαβγίζει ασταμάτητα σε άλλους σκύλους. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε την φύση και το ότι οι σκύλοι ως ζώα-θηρευτές έχουν μια ιδιαίτερη δυναμική στις σχέσεις τους που πολλές φορές βασίζεται στην κυριαρχία. Και ειδικά αυτό αφορά στα αρσενικά σκυλιά. Άρα, καλές και πολλές επαφές με σκύλους ως πρώτο βήμα για να υπάρξει μια καλή εγκατάσταση στον “σκληρό δίσκο” του κουταβιού μας.
Τα περισσότερα τηλεφωνήματα που δέχομαι έχουν να κάνουν με σκύλους που έχουν “θέματα” με άλλους σκύλους λόγω κακής κοινωνικοποίησης, καβγάδων, εκφοβισμού όταν ήταν μικρά κλπ.

ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Οι σκύλοι έχουν τις προτιμήσεις τους. Μπορεί να νιώθουν βολικά με συγκεκριμένους ανθρώπους και να είναι νευρικοί και ανασφαλείς με άλλους. Στην αρχή καλό είναι να συμβουλεύετε φίλους και γνωστούς να προσεγγίζουν ήρεμα και χαλαρά το κουτάβι και χωρίς φωνάρες, τσιρίδες και κινήσεις με ανοιχτά χέρια. Ναι ξέρω από αγάπη γίνεται, αλλά πιστέψτε με ξέρω σκυλιά που έτσι έχουν φοβηθεί ή ακόμη δαγκώσει.
Μπορείτε πχ να πάτε σε ένα πάρκο, να αράξετε χαλαρά στο παγκάκι με μερικές λιχουδιές και να επιβραβεύετε το κουτάβι κάθε φορά που δείχνει περιέργεια και “ανοίγει”. Αντίστοιχα αν έχετε κάποιο “τρελοκούταβο” επιβραβεύστε την ήρεμη συμπεριφορά του. Ξεκινήστε σταδιακά ώστε να καταφέρετε αργότερα να πάτε σε μέρη με πολύ κόσμο.
Πχ θυμάμαι λίγους μήνες πριν. Η Sugar ήταν 2,5 μηνών και την επιβράβευα μέσα στο Avenue στο Μαρούσι επειδή έκανε το “Κάτσε” την ώρα που ερχόντουσαν όλοι, σχεδόν τρελαμένοι να την χαϊδέψουν.

ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΡΗ

Πάρκα, καφετέριες, malls, γήπεδα και όπου αλλού θέλετε. Οι σκύλοι μαθαίνουν πολύ γρήγορα όταν γενικεύουμε την εκπαίδευση τους. Όταν δηλαδή τους κάνουμε τα πράγματα που ξέρουν ή που μαθαίνουν σε πολλά και διαφορετικά μέρη.
Πχ στο τηλέφωνο πολλοί άνθρωποι μου λένε πως “ο σκύλος μου με ακούει στο σπίτι αλλά όχι στο δρόμο, στο πάρκο, στον σταθμό του τρένου, στο μαγαζί μου, κοκ…
 Επομένως όρεξη να έχετε και όλα θα πάνε καλά.

ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι και πραγματικά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή! Τα παιδιά και τα κουτάβια μπορούν να γίνουν “αδέρφια” αρκεί να τηρούμε κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις.
Όπως, ξεκινώντας από το σπίτι μας, συμβουλεύουμε το παιδί μας να είναι προσεχτικό και να μην “παραπιέζει’ το σκυλί ώστε να μην έχουμε εκνευρισμό. Όταν ξεφεύγει το παιχνίδι καλό είναι να μπαίνει κάποιο taim-out.
Επίσης δεν αφήνουμε τον σκύλο να προσπαθεί να “κυριαρχήσει” στο παιδί γιατί πολλές φορές έχουν την σχέση των κουταβιών μεταξύ τους.
Όταν έρχονται φιλαράκια των παιδιών καλλιεργούμε την ηρεμία και κάνουμε ασκήσεις βασικής υπακοής. Έστω και με το λουράκι για αρχή ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτο το σκυλί. Το πάμε σε πάρκα, έξω από παιδικές χαρές, σταθμούς κλπ. Και ζητούμε από τα παιδάκια και τους γονείς τους να μην τσιτώνουν το σκυλάκι με τσιρίδες, αγκαλιές, τραβήγματα και όλα τα γνωστά…Αυτά.

ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Εξοικειώστε τον σκύλο με τα ΠΑΝΤΑ! Με τη χτένα του,με την citronella του,με το να περπατά χωρίς να τρομάζει με σακούλες, κάδους, ογκώδη αντικείμενα, και ότι μπορείτε να φανταστείτε. Δούλευα πριν λίγο καιρό με έναν σκύλο 8 μηνών που σχεδόν γάβγιζε ότι έβλεπε. Ας πούμε έναν κορμό πεύκου! Τι μπορεί να τον φόβισε? Δεν ξέρω. Ξέρω όμως πως σε 10 λεπτά του έκανα την άσκηση ΚΑΤΣΕ δίπλα στο δέντρο με αποτέλεσμα να χαλαρώσει και να ξεφοβηθεί.
Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πάντοτε ανθρώπινα, οι σκύλοι έχουν άλλες άμυνες και ψυχολογία, πολλοί είναι νευρικοί, επιφυλακτικοί, ευερέθιστοι κλπ. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας (ειδικά με τα κουτάβια) ότι για εμάς μπορεί να είναι άλλη μια κλασσική βόλτα στην γειτονία ή στο πάρκο αλλά για αυτά να είναι θέμα επιβίωσης και αυτοπροστασίας.
Μιλήστε τους χαλαρά, χαϊδέψτε τα και επιβραβεύστε τα ώστε να νιώσουν ασφαλή.

Βασίλης Μπορομποκας
Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων
CPDT – D.A.Dog Trainer – DBC

(All rights reserved. Happydogs.gr ) Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Προηγούμενο άρθρο
Workshop με την Greetje Veneboer
Επόμενο άρθρο
H Sugar στο webTV του STAR

Related Posts

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.