“Τουαλέτα” κουταβιού

Blog

Η εκμάθηση της τουαλέτας είναι o συνηθέστερος λόγος που χαλάει η σχέση μας με το κουτάβι, πριν καλά καλά ξεκινήσει. Είναι ίσως το top θέμα που μου βάζουν τηλεφωνικώς όσοι με καλούν με κουτάβια. Εγώ θα σας πω τους τρόπους με τους οποίους δίδαξα πολύ γρήγορα στην Sugar την σωστή τουαλέτα. Βασικά πράγματα χρειάζονται. Υπομονή-Μεθοδικότητα-Σωστό timing.

Συνήθως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων ή θα έχουν εντελώς free το κουτάβι μέσα στο σπίτι ενώ δεν έχει μάθει ακόμη που πρέπει να τα κάνει (με αποτέλεσμα να τα κάνει σχεδόν παντού) ή δεν το βάζουν καθόλου μέσα για να μη τα κάνει (με αποτέλεσμα να στερείται τη παρέα μας και να μη συνηθίζει το σπίτι.) Ξέρω πως μπορεί να μην ακούγεται ιδιαιτέρως ελκυστικό να παρακολουθείς το κουτάβι και να “καταγράφεις” τις φορές που τα κάνει, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Οι βασικοί άξονες που θα βασιστείτε είναι σταθερά γεύματα, σταθερές βόλτες (αν έχει τελειώσει τα εμβόλια) και επιβράβευση.

Πάμε λοιπόν!

-Έχουμε το νου μας να βγάζουμε το κουταβάκι, μετά από κάθε γεύμα, όταν ξυπνάει, όποτε πίνει πολύ νερό, μετά από παιχνίδι.

– Ο περιορισμός με μέτρο και όριο σε σκυλοπάρκο τύπου crate, βοηθά αρκετά καθώς μαθαίνει το κουτάβι από μικρό να κρατά καθαρό το σπίτι του.

-Το τάισμα να είναι σε προγραμματισμένες ώρες με σταθερό πρόγραμμα και πλάνο. Συνήθως η τουαλέτα ακολουθεί τα γεύματα.

-Χρειάζονται συχνές και μικρές βόλτες. Τα κουτάβια έχουν ανάγκη να λερώνουν κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, στην αρχή. Όσο οι μήνες κυλούν τόσο καλύτερα μαθαίνει να συγκρατείται. Προσωπική ιστορία για να δείτε πως δεν είμαι «δάσκαλε που δίδασκες…» Το καλοκαίρι του 2015, αποφάσισα να πάρω την 4 μηνών Sugar μαζί μου στις διακοπές μου στο Πήλιο. Κάθε πρωί ΕΒΑΖΑ ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ, βγαίναμε για την τουαλέτα της και επιστρέφαμε στο ξενοδοχείο. Δεν ήθελα να χαλάσω την καλή σειρά που είχαμε φτιάξει στην Αθήνα. Από 4 μηνών και μετά δεν ξαναείχα «ατύχημα» εντός σπιτιού…

-Να τσεκάρετε για σήματα όπως μύρισμα, κύκλοι, απότομο κάθισμα, κατεύθυνση προς το μπαλκόνι ή την πάνα.

-Δέκα με δεκαπέντε λεπτά μετά κάθε γεύμα βγάλτε το βόλτα. Στο αγαπημένο του σημείο , αν υπάρχει.

-Ένας καλός τρόπος να υπολογίζετε πότε χρειάζεται τουαλέτα το κουτάβι είναι ο εξής. Πρόσθετε μια ώρα στην ηλικία του σκυλιού. Δηλαδή ένα κουταβάκι 3 μηνών μπορεί να κρατηθεί για 4 περίπου ώρες.

Μην υπερβάλετε με αυστηρές μεθόδους. Φωνές, απειλές, χτυπήματα, τριψίματα του προσώπου του σε ακαθαρσίες. Πολύ απλά δεν ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ και θα κάψετε την σχέση σας με το κουτάβι. Μου έχει τύχει σε μάθημα, να τα κάνει o σκυλος παρουσία μου στην βόλτα αλλά όχι με τον πελάτη μου. Ξέρετε γιατί ? Επειδή τον είχε μαλώσει πολλές φορές, τελικά το σκυλί έμαθε πως είναι αρνητικό να τα «κάνει» παρουσία του… Αν δείτε περιττώματα ή τσίσα, πάρτε την σφουγγαρίστρα και καθαρίστε χωρίς φωνές. Και επειδή πολλοί με ρωτούν «Και όταν τα κάνει σε λάθος σημείο μπροστά μου?» ΟΚ, όταν το κουτάβι να κάνει «λάθος» παρουσία σας, πείτε ένα κοφτό «ΟΧΙ» ή χτυπήστε λίγο παλαμάκια. Η επιβράβευση είναι που καθοδηγεί τον σκύλο και όχι η τιμωρία.

Να είστε πάντα προετοιμασμένοι για μερικά ατυχήματα…Είναι απλώς ένα μωρό. Μην το παίρνετε προσωπικά, δεν σας εκδικείται, δεν το κάνει επίτηδες, δεν το κάνει για να σας σπάσει τα νευρά. Τα μωρά μας τα κάνουν πάνω τους για να μας εκδικηθούν δηλαδή? Απλώς τους αλλάζουμε την πάνα και συνεχίζουμε!

Επίσης θα σας πω και μερικές εμπειρικές συμβουλές-τεχνικές που συνήθως αποδεικνύονται εξαιρετικά βοηθητικές σε περίπτωση που το σκυλάκι μας δεν μπορεί ακόμη να τα “κάνει” στη βόλτα του. Οι 9 στους δέκα μου λένε στο τηλέφωνο «Κύριε Μπορομπόκα, είμαστε μισή, μία, δυο ώρες έξω και έρχεται και τα κάνει στο σπίτι». Το ξέρω! Τα κουτάβια πολλές φορές δεν τα κάνουν εύκολα έξω. Η τουαλέτα τους δεν είναι μόνο βιολογική ανάγκη , είναι και η ταυτότητα τους και συνήθως δεν αισθάνονται πολύ σίγουρα για τον εαυτό τους. Εμπειρικά θα σας πω , ότι τα αγοράκια ζορίζονται λίγο περισσότερο.

Ανεβάστε το ρυθμό στις εξόδους του, ακόμη και ανά 2-3 ώρες, έστω και στην αυλή.
Χρησιμοποιήστε ένα μακρύτερο λουρί. Μερικά σκυλάκια νιώθουν πιο άνετα όταν έχουν τον “χώρο” τους για να ανακουφιστούν.
Επιβραβεύστε πλουσιοπάροχα το σκυλί με το που ανακουφιστεί και μην επιστρέψετε αμέσως σπίτι. Το κουτάβι θα συσχετίσει την ανακούφιση με το τέλος της βόλτας.
Πάρτε σε μια εφημερίδα λίγα από τα περιττώματα του και τοποθετήστε τα (χωρίς να σας δεί) έξω, π.χ κοντά σε ένα δέντρο.
Πριν βγείτε παίξτε λίγο έντονα μαζί του, η κίνηση συνήθως το βοηθά να ενεργηθεί.
Να μην του αποσπάτε την προσοχή, αφήστε του χρόνο την ώρα που μυρίζει ή ψάχνεται.
7.Οι βόλτες καλό είναι να είναι σε μέρη χωρίς ιδιαίτερη φασαρία και ερεθίσματα. Πολλές φορές τα κουτάβια αποσπώνται εύκολα και η τουαλέτα πάει…περίπατο

8.Αν δείτε πως το κουτάβι σας βρήκε το σημείο του, είναι σχεδόν απαραίτητο να ξεκινάτε από εκεί την βόλτα του.

9.Προσπαθείστε να κρατάτε όσο περισσότερο μπορείτε σταθερή την ρουτίνα σας.

10.Αποφύγετε να ακούτε συμβουλές τύπου «μην το βγάζεις συχνά, θα καλομάθει», «ρίξτου καμιά για να καταλάβει». Ούτε οι τιμωρίες βοηθούν , ούτε το να μην βγαίνει γιατί θα ζητάει συνέχεια βόλτα. Όσο μεγαλώνει και μπορεί να κρατά την κύστη του, τόσο θα μειώνονται (αν θέλετε) οι «βόλτες τουαλέτας».

Καλή επιτυχία και…υπομονή !

ALL RIGHTS RESERVED / HAPPYDOGS.GR

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Προηγούμενο άρθρο
Δεν έχουμε δικαίωμα
Επόμενο άρθρο
Συνέντευξη στη LIFO

Related Posts

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.