Πως πλησιάζουμε έναν σκύλο

Με το συγκεκριμένο κείμενο δεν θέλω να πω ότι οι σκύλοι είναι επικίνδυνοι αλλά πως υπό ορισμένες προυποθέσεις μπορεί να αναγκαστούν να δαγκώσουν. Για αυτό σε μερικές γραμμές θα προσπαθήσω να σας δώσω μερικές συμβουλές για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Κατ΄αρχήν είναι καλό να είστε προσεκτικοί όταν βλέπετε δεμένους σκύλους έξω από καφέ,super market,καταστήματα κλπ. καθώς οι περισσότεροι είναι αγχωμένοι γιατί είναι εκτεθειμένοι και χωρίς τον άνθρωπο τους ενώ ταυτόχρονα το δέσιμο τους περιορίζει από το να επιλέξουν την φυγή ως λύση. Πρόσφατα στο super market της περιοχής μου είχα δει ένα κόκερ το οποίο είχε τρομερή ένταση και έβλεπα πως γρύλιζε σε ανθρώπους που ήθελαν να τον χαϊδεψουν, ενώ μόλις βγήκε η κυρία που το είχε ηρέμησε και σχεδόν χοροπηδούσε από χαρα στους ανθρώπους.

Επίσης χρειάζεται προσοχή όταν βλέπουμε σκύλο πίσω από τη μάντρα του σπιτιού του. Αυτό το λέω γιατί οι σκύλοι συνήθως βρίσκονται σε κατάσταση “φύλαξης” ή καλύτερα υπεράσπισης της γης τους. Ένα παράδειγμα, δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα σκύλο στο Γαλάτσι που πίσω από τα κάγκελα έκανε σαν μανιακός και όταν τον έβλεπα στο δρόμο ήταν ο πιο χαλαρός σκύλος του κόσμου.

Να προσέχετε και τις κινήσεις των ιδιοκτητών, δηλαδή ένας άνθρωπος που δείχνει πως δεν μπορεί να ελέγξει το σκύλο του ή τον μαζεύει δίπλα του αμέσως όταν μας βλέπει μας λέει χωρίς να μας μιλήσει ότι καλύτερα να μην πλησιάσουμε (αφήστε που εκείνη τη στιγμή τσιτώνει και το σκυλί)

Σκύλοι που είναι ξαπλωμένοι κάτω από τραπέζια ,πχ σε εστιατόρια ή σκύλοι που είναι σε γωνίες και σε μέρη που αισθάνονται εγκλωβισμένοι καλό είναι να τους αφήνουμε να κάνουν αυτοί την πρώτη κίνηση και να έρθουν προς το μέρος μας. Ακόμη προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και με σκύλους οι οποίοι τρώνε.

Μια γενική αρχή είναι να αφήνουμε εμείς τον σκύλο να μας πλησιάσει και όχι να πηγαίνουμε εμείς με φωνές, ανοιχτά χέρια, ή να κάνουμε κίνηση να τους χαϊδέψουμε πάνω στο κεφάλι. Πιο σωστό είναι να χαμηλώσουμε, να “κρεμάσουμε” το χέρι μας ώστε να μας μυρίσει και να τον χαϊδεψουμε ήρεμα πρώτα στο στήθος.

Σημαντικό ακόμη είναι να αποφεύγουμε να πηγαίνουμε σε ένα σκύλο που κοιμάται, καλύτερα είναι να τον ξυπνήσουμε πρώτα αν είναι να τον ταϊσουμε ή να τον χαϊδέψουμε (όπως κάνω με τα αδεσποτάκια). Επίσης πολλοί σκύλοι μπορεί να νιώσουν άβολα με τις δυνατές και ενθουσιώδεις φωνές,το τρέξιμο προς το μέρος τους,το κοίταγμα στα μάτια τους.

Οι σκύλοι εμπνέονται από τις ήρεμες και ισορροπημένες κινήσεις, επομένως όσο πιο ήρεμοι είμαστε τόσο περισσσότερο μειώνουμε τις πιθανότητες να βρεθούμε σε άσχημη θέση.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Προηγούμενο άρθρο
Συνηθισμένα λάθη που κάνουμε
Επόμενο άρθρο
Που είναι το λουρί σου

Related Posts

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.