Το μυστικό ενός ευτυχισμένου σκύλου

Blog

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ισορροπία του σκύλου μας είναι η βόλτα του. Και δεν μιλώ μόνο για το κλασσικό πεντάλεπτο της “τουαλέτας”.

Ξέρω, ακόμη δεν ξεκίνησα και ίσως πολλοί ήδη να με βρίζετε…

Το έχω συναντήσει, μου έχει συμβεί. Να θυμώνει και να θίγεται ο κόσμος όταν δεν ακούει αυτό που θέλει. Δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποι μας δεν ήταν καθόλου ενημερωμένοι ή μπορεί να μην έδωσαν σημασία σε κάτι που εγώ ως “σκυλάνθρωπος” το θεωρώ ακρογωνιαίο λίθο για να εξελιχθεί σωστά η σχέση με τον σκύλο μας.

Μιλώ για τον χρόνο που πρέπει να δίνουμε στον σκύλο εκτός σπιτιού. Και αυλής και ταράτσας, μπαλκονιού κλπ. Δεν υπάρχει “έχω μεγάλο μπαλκόνι” και να με συγχωρείτε δηλαδή.

Άλλο το μεγάλο μπαλκόνι ή “η αυλή που τρέχει” και άλλο τα ερεθίσματα που συναντά ο σκύλος στον δρόμο.

Δεν έχω καθόλου χρόνο. Δουλεύω 10-14 ώρες την ημέρα, έχω τις υποχρεώσεις μου, την γυναίκα μου, τον γιο μου…Όμως έχω και μια σκυλίτσα. Την οποία δε την νοιάζει αν είμαι παντρεμένος η ελεύθερος επαγγελματίας. Έτσι είναι.

Άρα αν θέλω να είναι χαρούμενη και κατ ΄επέκτασιν να είμαι και εγώ χαλαρός και όχι στα κάγκελα για τα επόμενα χρόνια μου μαζί της, πρέπει να βρίσκω χρόνο.

Με καλούν καθημερινά δεκάδες άνθρωποι για πολλά και διαφορετικά θέματα. Ζημιές, προβλήματα τουαλέτας, τρελή ενέργεια, γαβγίσματα, θέματα συμπεριφοράς όπως νευρικότητα,φοβίες,επιθετικότητα…

Η ΠΡΏΤΗ και κλασσική μου ερώτηση είναι η εξής: “Πόσες βόλτες βγαίνει ο σκύλος σας, ξεδίνει,τρέχει,κουράζεται?”

Έχω ακούσει επίσης δεκάδες απαντήσεις. Λογικές και ρεαλιστικές. ” Δεν έχω χρόνο, λείπω από το πρωί,δεν τον βγάζω γιατί τραβάει, τρέχω με τα παιδιά, ο προηγούμενος σκύλος μου δεν ήθελε παραπάνω από μια βόλτα, κλπ…” Έτσι είναι.

Όμως θέλω να είμαι δίκαιος και με τους ανθρώπους που με καλούν και γίνονται πελάτες μου άλλα και με τους σκύλους τους.

Πολλές φορές λέω πως αν δεν βρούμε μια ΣΩΣΤΗ ρουτίνα και δεν βάλουμε πρόγραμμα στην βόλτα καλύτερα να μην ξεκινήσουμε.

Ξέρω εκείνη τη στιγμή πως ο άνθρωπος που με καλεί πιθανώς να δυσαρεστηθεί, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Δεν σκέφτομαι αν θα τον χάσω από πελάτη.Τι Κάτσε, Μείνε ή Δίπλα να μάθεις σε έναν σκύλο που βγαίνει μια φορά στο τόσο? Δεν έχει νόημα. Κανένα.

Με κάλεσε μια κοπέλα και της είπα πολύ ευγενικά και ειλικρινά πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ξοδέψει χρόνο και χρήμα αν δεν μπορεί να αφιερώσει χρόνο στον σκύλο της. Τζάμπα κόπος. Άσε που εγώ στο τέλος θα βγω ο κακός…Αυτό είναι όμως το λιγότερο. Το σκυλί θα την πατήσει που θα έχει περάσει μια εκπαίδευση και δεν θα έχει μάθει και τα αφεντικά του θα είναι θυμωμένα μαζί του.

Πηγαίνω σε σπίτια πάρα πολλά χρόνια. Έχω εκπαιδεύσει εκατοντάδες σκύλους, πολλοί ήταν ήδη εκπαιδευμένοι. Ας πούμε…

Όμως το τραγικό ήταν πως αυτοί οι πελάτες μου, μου έλεγαν πως δεν είχαν βγάλει ένα πρόγραμμα ή δεν είχαν μιλήσει με τον προηγούμενο εκπαιδευτή τους για την σπουδαιότητα της βόλτας.

Ακόμη χειρότερα έχω δει δεκάδες περιπτώσεων που τα personals εξαντλήθηκαν μόνο στο σπίτι ή σε κανένα τετράγωνο γύρω από αυτό.

(Αυτό όμως είναι άλλο ΜΕΓΑΛΟ θέμα και αφορά στην δυσκολία της αληθινής, καθημερινής,ρεαλιστικής και πρακτικής εκπαίδευσης που πολλοί την αποφεύγουν γιατί έχει δυσκολίες και έτσι κουκουλώνουν το πρόβλημα. Θα επιστρέψω με ένα κείμενο για να ξεκαθαρίσω τι σημαίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ εκπαίδευση.)

Πίσω στη βόλτα όμως…

Δεν έχω καμιά πέτρα ώστε να “κυνηγάω” τους ανθρώπους να βγάζουν τα σκυλιά. Εμένα κανονικά θα με βόλευε να το “παίζω τρελίτσα” και να μην ξύνω πληγές όμως έτσι δεν θα είμαι ΣΩΣΤΟΣ.

Δεν μπορείς να απαιτείς από έναν σκύλο αν δεν κάνεις το χρέος σου απέναντι του. Γνωρίζω πολύ καλά οτι πολλοί άνθρωποι είναι κουρασμένοι, θυμωμένοι,απογοητευμένοι επειδή το έχουν προσπαθήσει αλλά δεν τους βγήκε. Είτε γιατί ο σκύλος χοροπηδούσε από τη χαρά του, είτε γιατί τραβούσε με τις γάτες, είτε επειδή δεν άκουγε όταν έβλεπε σκύλους, είτε,είτε,είτε…Όμως κάπως πρέπει να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο καθώς όσο δεν βγαίνει τόσο θα δυσκολεύει η κατάσταση.

Να σας πω για παράδειγμα για την Sugar. Όλοι μου λένε:

“Ψψψψψ…Τι σκυλί είναι αυτό? Πως σε ακούει έτσι, πως την έχεις μαζί σου σε εστιατόρια,καφέ,πάρκα,Malls,στον παιδικό του μικρού, πως έρχεται όταν την φωνάζεις, μπλαμπλαμπλα…

Να σας πω το μυστικό? Άντε να το πάρει το ποτάμι…

Έχω αλλάξει την ρουτίνα μου τελείως!

07.00 βρίσκομαι στο πάρκο μαζί της και παίζουμε και Σάββατο και Κυριακή και το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα.

Kαι ναι!!! Δεν μου αρέσει πάντα, δεν πουλάω “φιλοζωιλίκι”, υπάρχουν φορές που είμαι κουρασμένος, κρυώνω,νυστάζω,βαριέμαι αλλά το έχει ανάγκη και στην τελική “δουλεύει” πάνω της ευεργετικά.

Γυρνάω και την βγάζω μέσα στην μέρα, ρυθμίζω το πρόγραμμα μου, συνεννοούμαι με την γυναίκα μου και τέλος το βράδυ της χαρίζω μια ωριαία βόλτα. Και σε εμένα όμως κάνει καλό ο χρόνος που της αφιερώνω.

Επίσης δεν μου περισσεύει ούτε δευτερόλεπτο μέσα στην ημέρα! Τίποτε, δυστυχώς. Οι πελάτες μου το ξέρουν. Γνωρίζουν το πρόγραμμα μου. Το γράφω γιατί όταν με ρωτάνε στο τηλέφωνο πόσες βόλτες την βγάζω πολλοί μπορεί να νομίζουν ότι είμαι αργόσχολος, κολλημένος ή οτιδήποτε.

Αφού μπορώ εγώ, μπορούν όλοι. Ειλικρινά, αφήστε την εκπαίδευση και ρίξτε το βάρος στη βόλτα! Τι να το κάνω αν το σκυλί μου ξέρει το “κολλα 5” ή το “play dead” ΄αλλά όταν βγαίνει κάνει σαν παράφρονας από την στέρηση ?Το ξέρετε πως τα περισσότερα θέματα πηγάζουν από την βόλτα, αλλά και ότι διορθώνονται μέσα από εκεί?

Έχω αμέτρητα παραδείγματα να σας αναφέρω αλλά θα τελειώσω μεθαύριο.

Ο χρόνος που βγάζουμε τον σκύλο είναι σημαντικός σε πολλά επίπεδα. Δενόμαστε ως ομάδα, βρίσκει ρουτίνα τουαλέτας, κοινωνικοποιείται, αθλείται, παίρνει ερεθίσματα, μυρίζει, αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες, κάνει φίλους και άλλα πολλά…

Εγώ προσωπικά νιώθω ότι η βόλτα είναι το καλύτερο δώρο που μπορώ να δώσω στον σκύλο μου.

Δοκιμάστε το και εσείς και θα δείτε πως σιγά-σιγά θα είναι όλο και καλύτερος.

Πάω τώρα γιατί με περιμένει η Sugar. Καλές βόλτες!!!

(All rights reserved. Happydogs.gr ) Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Προηγούμενο άρθρο
Γιατί αγαπάμε τους σκύλους?
Επόμενο άρθρο
Πόσα θέλετε να μας τρελάνετε?

Related Posts

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.